neděle 28. ledna 2018

Moustiers-Sainte-Marie, městečko se zlatou hvězdou na řetězu


Letošní zima se mi zdá nějaká šedivá. Několik víkendů po sobě už koukám ráno na webkamery na horách, a většinou vidím jen unavenou krajinu bez pořádné zimní jiskry. Ani nemám chuť jet fotit.

Často se mi v takových chvílích vybaví letní focení v Provence. Český malíř Otokar Kubín, který tam žil, sice s oblibou tvrdil, že Provence je šedivá a vypálená sluncem, ale já to vnímám jinak. Pro mne je úžasně barevná.

Když teď jsem chystal pro Aktuálně vzpomínku na spisovatele Petera Mayla, který se psaním o Provence proslavil, vyskočila na mě z archivu i tahle fotka. Je na ní vesnička Moustiers-Sainte-Marie, zalitá teplým sluncem pozdního odpoledne.

Podle mého názoru je to jedna z nejhezčích vesnic v Provence, sama je nahoře na skále (jak už to u vesnic v Provence bývá), ale nad ní se ještě tyčí malý kostelík (Chapelle Notre damme de Beauvoir). Mezi dvěma skalními štíty nad vesnicí navíc visí ocelový řetěz, na kterém je pověšená zlatá hvězda.

Podle staré místní legendy ji tam v dávných dobách křížových výprav nechal pověsit jako projev díků rytíř Bozon de Blacas, kterého zajali Saracéni, ale jemu se nakonec podařilo vrátit se ze zajetí domů do Moustiers. Legenda se prý vztahuje ke 13. století.

Každopádně je to malebné místo, dá se tam dojet autem a je tam i docela fajn parkoviště, což u provensálských vesnic není vždy úplným pravidlem.

A kde to je? Vesničku najdete tady:



A pro fotografy prozradím, že je to pořízeno úplně základní 10Mpx zrcadlovkou Sony A300 (1/80s, f/10) a pokud si dobře vzpomínám, byl na ní také velmi levný objektiv Tamron 18-200 mm.


4 komentáře: